Museot
Nymanin talo ja Apteekkimuseo
Nymanin talo on apteekkari Karl Johan Nymanin perheensä kodiksi ja apteekiksi vuonna 1874 Kotolan tilan maille valmistunut talo, joka nykyisin on koti- ja apteekkimuseona. Talossa on vuosisadan takaista säätyläiskodin tunnelmaa.
Talon toisessa päässä toimi Pohjois-Karjalan toiseksi vanhin apteekki. Alkuperäiseen apteekkihuoneeseen on perustettu Apteekkimuseo, josta löytyy mm. alkuperäiset lääkelokerikot, vaakoja, lääkepulloja ja pillerilauta.
Pihapiirissä on lisäksi aitta, jossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Kunnostetussa Renkituvassa toimii kesäkahvila ja puoti. Talon viehättävässä puutarhassa voi virkistyä ja ihailla monia erilaisia omenapuulajeja ja perennoja.
Nymanin talossa on vuosittain osittain vaihtuva Erikoisia esineitä talon kätköistä -näyttely.
Pitäjänmuseo ja ulkomuseoalue
Tohmajärven ulkomuseoalue alkoi muotoutua nykyiselle paikalle Nymanin talon Kotolan tilan maille 1980-luvun lopulla. Tohmajärvi-Seura on talkoovoimin pystyttänyt alueelle eri puolilta Tohmajärveä hankittuja vanhoja rakennuksia. Vuosina 1987 ja 1988 ulkomuseoalueelle siirrettiin Tohmajärven ainoa säilynyt tuulimylly Onkamosta, kirjailija Maiju Lassilan kotitilan aitta Peijonniemestä ja pikkuaitta Risteestä.
Varsinaisena pitäjänmuseona toimii ”Karjalan kuningas” Gabriel Walleniuksen Jouhkolan hoviin 1700-luvun lopulla rakennuttama vaunuliiteriaitta. Pitäjänmuseon aitoissa on esillä mm. naisten ja miesten käsityövälineistöä, maanviljelyyn ja taloustöihin liittyvää esineistöä
Saarion voimalaitosmuseo
Saarion voimalaitosmuseossa on Suomen – ellei peräti koko Euroopan – vanhin alkuperäisenä säilynyt vesivoimalaitoksen koneistus. Voimalaitosmuseo on ainoa laatuaan Itä-Suomessa.
Saarion voimalassa on yhä paikallaan toinen alkuperäisistä generaattoreista, mittaritaulut sekä katkaisijahuone sähkölaitteineen. Voimalaitoksen ulkopuolella on nähtävänä vanhat patorakenteet, osa vesikanavaa, turbiinitunneli ja turbiini sekä uusi kauko-ohjattu voimalaitos.
Voimalaitos valmistui v. 1908 ja v. 1989 Tohmajärvi-Seura osti sen ja kunnosti museoksi yhteistyössä Saarion kyläyhdistyksen kanssa.
Kaurilan koulumuseo
Kaurilan koulumuseossa voi kokea menneiden aikojen koulunkäynnin tunnelmaa. Voit istahtaa yli sata vuotta vanhaan pulpettiin ja katsella opetuskarttoja ja arvokkaita kuvatauluja. Esille on laitettu perinteisiä koulussa tehtyjä tekstiilitöitä. Näyttelyyn kuuluu myös koulun entisen oppilaan Siiri ”Äitee” Rantasen lahjoittamia hiihtouran aikaisia välineitä.
Jatkosodan hyökkäysvaiheessa koululla oli Linnoitus Patteristo 5:n komentopaikka. Koulu toimi siirtoväen majoitustiloina sekä sotasairaalana. Näistä ajoista muistona on lottapukuja ym.sota-ajan esineitä.
Tarkista museon aukiolo koulumuseon ylläpidosta vastaavan Kaurila-Muskon kyläyhdistyksen sivuilta.
Värtsilän myllymuseo
Värtsilän myllymuseo sijaitsee kunnan omistamassa, 1900-luvun alkupuolella rakennetussa myllyssä. Museo on perustettu 1978. Värtsilän mylly on ollut toiminnassa aina 1980-luvulle asti.
Museossa on esillä myllytoimintaan liittyviä esineitä sekä erilaisia työvälineitä ja talousesineitä. Museokokoelman erikoisuutena ovat vuosina 1910-1937 toimineen Värtsilän Työväenyhdistyksen torvisoittokunnan soittimet. Nähtävillä myös myllyn koneisto, joka on uusittu vuonna 1939.
Museotoiminnasta vastaa Värtsilän kotiseutuyhdistys ry. Lisätietoa täältä..